Аюрведа

Повече за Аюрведа

В превод от санскрит Аюрведа означава -наука за живота. Индийската медицина възниква в резултат на взаимодействието на макрокосмоса на възвишената тишина, която ни обгръща и съдържа в себе си всички знания, и на свещената памет на всички времена, нашата познавателна памет.
Аюрведа е част от най-ценните писания, които човечеството притежава – известни като Веди (1500 год. преди Христа).
Две от четирите писания – Риг Веда и Атхарва Веда, дават подробна информация за лечението, хирургията и дълголетието.
Аюрведа е не само древно учение за здравна профилактика и лечение, но и жизнена философия.
СЗО (световната здравна организация) я е признала за един от най-ефективните алтернативни методи за възстановяване на здравето. Тя следи за хармонията между ума, духа и тялото, които са еднакво важни за нея.
Аюрведа твърди, че нарушаването на природните закони и действието срещу цялата ни вътрешна мъдрост е причина за всички болести.
За да разберем мъдростта на Аюрведа, трябва да разберем природата на болестта. По произход болестта може да бъде физическа или кармична.
Физическите заболявания се причиняват от прекалена употреба на нашите сетива – неправилно хранене, несъобразямване с биоритъма на човешкото тяло, сезоните или възрастови особености.
От друга страна, кармичните заболявания са следствие на неправилните ни действия в този или някой предишен живот.
Аюрведа е стремеж към равновесие и баланс – да водим уравновесен живот в който няма крайности, а фрагментарността, разпокъсаността е много малка. Аюрведа на санскрит означаква знание за живота или всекидневно живеене.
Тази медицинска система, която по своята природа е холистична, подчертава, че човекът е интегрално цяло от една страна и, че хората са едно цяло с природата, че ние сме интегрална част от Вселената и носим отговорност за нея.

Навсякъде в Природата съществува една великолепна интелигентност.
Целта на Аюрведа е да запази максимално жива тази интелигентност, да настрои живота ни към естествената природна мъдрост, така че тя да е в състояние да ни направлява и коригира със същата безукорна интелигентност, с която управлява Галактиките.
Аюрведа разглежда всеки човек като уникален, с уникално устроени Ум-Тяло и уникална съвкупност от жизнени условия. Тя развива у човека усет към това да живее в хармония с Природата, с нейните ритми, цикли и закони.

Как лекува
Според Ведите-свещенните писания, от чистото Съзнание възниква звука ОМ. От него се раждат петте основни елемента. Тези пет елемента, в човешкото тяло приемат формата на трите доши или телесни принципа. Именно от тези доши се образува индивидуалния организъм – нашето Пракрити.
Всички функции в тялото се ръководят от тези три енергии или доши, наречени Вата, Пита и Кафа. Тяхното уникално присъствие във всеки човек определя неговата индивидуалност – физическа, психическа, духовна и емоционална.

Поддържането на този изначален баланс е пътят към нашето здраве.
Аюрведа рядко лекува симптомите, а премахва причината на заболяването – още една причина да е толкова ценна.
Когато балансът в нашето тяло се наруши поради нездравословно хранене, вредни навици или други външни фактори, се появява болестта. Чрез балансиране на енергиите и очистване от токсините, Аюрведа отключва собствените възстановителни процеси в организма.
Балансирането на дошите възстановява хармонията и здравето.
ИНСТРУМЕНТИ НА АЮРВЕДА
• хранене според енергийния тип (Вата, Питта или Капха)
• дневен режим
• йога и дихателни практики
• дневен режим според сезоните
• аюрведични билкови препарати
• подправки и вкусове
• различни подходи за елиминиране на токсините (панчакарма)
• масажи с хербализирани масла, лечебна сауна
• медитативни практики
БОЛЕСТИ
Лечебните методи и билковите препарати, прилагани в Аюрведа лекуват и подобряват състоянието или предпазват от усложнения при голяма част от заболяванията на съвременния човек:
• диабет и метаболитен синдром;
• сърдечно-съдови заболявания;
• храносмилателни проблеми (запек, колит);
• безсъние и хронична умора;
• кожни заболявания (акне, екзема, псориазис);
• хормонални проблеми (менопауза);
• наднормено тегло;
• артритни болки и сковаване;
• стрес и емоционален дисбаланс;
• интоксикация и много други здравословни проблеми.
Аюрведа е неоценим помощник на човека в процесите на подмладяването. То се извършва на физическо, умствено и духовно ниво.
• На физическо ниво – подмладява клетката.
• На умствено ниво – успокоява ума.
• На духовно ниво – запазва радостта от мига.

Трите основни доши са Вата, Пита и Кафа.

АКО ИСКАТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ КОЯ ДОША СТЕ И КАК ДА ЗАБРАВИТЕ И ИЗЛЕКУВАТЕ ТЯЛО, УМ И ДУХ-ЗАПОВЯДАЙ ТЕ В WELLNESS CENTER GANESHA CLUB
ЕДИНСТВЕНИЯ ПЪТ КЪМ КРАСОТАТА,ЗДРАВЕТО И ЩАСТИЕТО Е БАЛАНСА. НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ СЪБИТИЯ, КУРСОВЕ И РИТРИЙТИ!
OПОЗНАЙТЕ СЕБЕ СИ! ПОСТИГНЕТЕ БАЛАНС!

Марма точките са разположени, където два или повече основни органи или тъкани се срещат в тялото. В човешкото тяло има 107 основни точки Марма, част от които кореспондират пряко с чакрите. Те се активират чрез масаж, йога, медитация, дихателни техники и упражнения. С леко натискане или масажиране на Мармите се подобрява и стумулира потока на жизнената енергия в цялата ни система – изчиства се стреса, натрупан от околната среда, чрез храната, емоциите; изхвърлят се токсини и се освобождават блокажи в организма.
Марма терапията работи на три нива – тяло, ум и душа, както за превенция, така и за лечение на съответно заболяване. Тя успешно помага за релаксация на мускулите, намалява напрежението, повлиява потока на лимфата и кръвообращението. Тялото се радва на по-добра хидратация, по-добро подхранване на клетките, както и балансиране на трите Доши – Вата, Пита, Кафа. Засилва имунната ни система. Помага на пациенти при възстановяването след заболяване, интензивен стрес, усилена работа и пренатоварване. Елиминира напрежението свързано с болки в главата, гърба и врата. Марма терапията облекчава и зарежда ума и тялото, когато са изтощени, и ни липсва енергия. Премахва стреса, натрупан в нервната система, като подобрява качеството на съня и почивката ни. Тя допринася за ясен и спокоен ум, изчиства емоциите и повишава осъзнатостта на духа. Марма терапията възстановява нивото на енергия, вътрешният баланс, физическото и психическо здраве, за което се препоръчва в поредица от няколко сеанса.

bg_BGБългарски